Wednesday, 23 October 2013

ATC-kort

På ÅF-träffen i helgen gjorde vi ATC-kort. Här kommer en liten förklaring till vad det är:

Atc-kort (Artist trading cards) är en sorts konstnärliga samlarbilder. Den schweiziske konstnären Vänci Stirnemann uppges vara upphovsman till konceptet, som utgick från fotbolls- och hockeybilder. I slutet av 1990-talet introducerade han idén att själv göra egna konstnärliga kort och byta dem, istället för att byta köpta bilder. Genom webben spreds idén med ATC-kort.

Atc-kort kan göras i olika material, även i textil. En artikel och läsarutmaning i den amerikanska tidningen Quilting Arts satte fart på de textila ATC-korten. Redaktionen lovade att göra ett samlarkort till alla läsare som skickade in ett ATC-kort till tidningen före ett visst datum. De fick in över 800 kort. Läsarutmaningen resulterade år 2007 i en bok: ”1.000 artist trading cards” av Patricia Bolton, som är chefredaktör för Quilting Arts.Ett Atc-kort har en given storlek som anges i inch: 2,5 x 3,5 inch. Omsatt i centimeter blir det: 6,4 x 8,9 cm. Formatet gör att korten passar i de speciella samlarplastfickor som finns att köpa för fotbolls- eller ishockeybilder.Atc-kort brukar delas in i unika (som görs ett och ett, helt individuella), editioner (ett helt set med identiska kort) och serier (som har samma ”tema” men inte är likadana). Alla Atc-kort märks med namn, årtal och epostadress eller annan kontaktinformation. Serier ska numreras.


Temat på korten som vi gjorde på kursen skulle jag vilja kalla vintage med en lite twist.


De lite fräcka textstämplarna står i skön kontrast med de ljuva vintagemotiven som är urklippta från Reprints klippark. Kortbasen är vanlig vit cardstock som vi färgade in med Distress Paint i olika nyanser av blått och vitt. Just här har jag använt Broken China, Salty Ocean och Picket Fence till tre av korten. Det fjärde är färglagt även med All-purpose Ink i färgen Vegas Gold. Texterna är stämplade på ett prickigt papper från Basic Collection.

Här är en lista på vad som kommer från Reprint:

Kram, Carina

1 comment:

 1. wonderful blog!
  scrolled and fall in love!
  xxx
  Susi
  thank you for visiting, commenting and following my blog!

  ReplyDelete